Skärmavbild 2016-04-29 kl. 10.37.35

Yrkesprogramsutredningen, med Amelie von Zweigbergk i spetsen, överlämnade i november 2015 ett betänkande till regeringen. Betänkandet går under namnet ”Välja yrke”, och har tagits fram för att stärka yrkesutbildningarnas kvalitet och attraktionskraft.

Huvudsyftet är att bidra till ungdomars etablering på arbetsmarknaden, och samtidigt öka kompetensen inom bland annat VVS-yrket.

Konkret vill man utveckla samarbetet mellan skola och arbetsplatser i form av nationella och lokala programråd för att kunna styra utbildningen i samma riktning som branschen. Här är tanken att skolans så kallade styrdokument inte ska ha lika stort inflytande över just yrkesutbildningar, som de har över annan form av utbildning. Det är för att skapa en mer dynamisk och anpassad utbildning.

Även en tidig praktikperiod i form av att återinföra prao i grundskolan ses som en viktig del i ungdomars introduktion till arbetslivet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *